Були в Кривому Розі минулого року. Очікували побачити традиційну промислову зону із брудними калюжами й запиленими вулицями. До цього ми ще ні разу не подорожували у стилі «industrial», тож уявлення про тур «Промисловий туризм Кривого Рогу» мали поверхові. Виявилося, що це дуже цікавий напрямок туризму. Стомившись за п’ять робочих днів від годинних заторів, стін багатоповерхівок, тисняви в громадському транспорті Ви втікаєте у …сам осередок промислового виробництва! Спостерігаєте за працею сталевих гігантів. На зміну асфальтованим дорогам приходять залізо – рудні кар’єри, а шум автомобілів поступається місцем гуркоту вантажних вагонів гірничо – металургійного підприємства. І знаєте що? Це дійсно збадьорює і дарує сили для наступного робочого тижня.

Подорож можна розділити на дві частини:
• оглядова екскурсія містом;
• знайомство із діяльністю виробничого підприємства.
Кожна з них по – своєму цікава.

Знайомство з містом

Знайомство із особливостями промислового туризму ми почали у Кривому Розі. Ось своєрідні візитівки міста, які нас вразили:
• Протяжність. За словами екскурсовода, довжина міста сягає близько 126 км.
• Особливості районування. У Кривому Розі не має єдиного центру. Місто поділене на квартали. До речі, не кожен мешканець зможе назвати правильну їхню кількість, у деяких навіть замість назви просто цифрове позначення. У кожному кварталі – своя власна центральна частина.
• «Недалеко» по – криворізьки. Спитайте у місцевих, як далеко від головного вокзалу знаходиться квітковий годинник. У відповідь почуєте «недалеко», а відстань між цими об’єктами – 10км.
• Квітковий годинник. У Кривому Розі є шахти, кар'єри, парки і найбільший у Європі (а за словами жителів міста, у світі) годинник із квітів. Довжина лише його хвилинної стрілки сягає близько 12 м. Ніякі фото не зможуть передати красу такого дива. Довжина лише його хвилинної стрілки сягає близько 12 м. Ніякі фото не зможуть передати красу такого дива.
• Метротрам. Чекаєш собі на підземній зупинці метро й раптом прибуває… трамвайчик.
За один день нереально відвідати всі цікаві місця. До того ж на нас ще чекали «хроніки Червоної планети».

Промислова частина

Неодноразово чула, що промисловий туризм на Криворіжжі нагадує «прогулянку марсіанськими рівнинами». Порівняння досить влучне. Червоний колір тут на кожнім кроці. Здається, що навіть хутро тварин має червонястий відтінок. Цьому є логічне пояснення – поклади залізної руди, які знаходяться на території, але, все рівно, краєвиди мають неземний вигляд.
Під час туру ми відвідали:
• Кочубеївські штольні;
• Ганівський залізо – рудний кар’єр;
• Шахти Гвардійської.
Про кожний з об’єктів розповідати можна годинами.

Кочубеївські штольні – мережа підземних тунелів довжиною близько 200 метрів. Рудник названий на честь роду українських вельмож, які в свій час були його власниками. Заснований 1904 р., він пропрацював лише одинадцять років. Через невдале розміщення копальні занепали. У 2016 році печери стали майданчиком для зйомки фільму «Червоний». Інтерес до штолень підвищився й тепер це популярний об’єкт промислового туризму у Кривому Розі.

Тим, хто мріє побувати на місяці, ландшафти Ганівського залізо – рудного кар’єру безсумнівно сподобаються. Його довжина близько 6 км. Він належить Північному гірничо – збагачувальному комбінату й має брата в південній частині міста. Південний кар’єр ще називають «залізним серцем України». На жаль, він не входив до нашого маршруту. Всі шахти, кар’єри у Кривому Розі за день оглянути неможливо. Плануємо майбутній тур почати саме з цієї зупинки.

Шахти Гвардійської справили найбільше враження. Це була найцікавіша зупинка туру «Промисловий туризм Кривого Рогу». Емоції, які відчуваєш, стоячи на краю величезного розлому, передати важко. Здається, немов прірва настільки глибока, що сягає центру землі. Незважаючи на червоний пил, що вкриває дев’яносто відсотків території, шахти, особисто для мене, схожі на ілюстрацію книги «Володар перснів». Височенні відвали нагадують скелі Мордору. Здається, що ось – ось з одного із них спуститься Горлум і вимагатиме повернути «золотце» (шанувальники Дж. Р. Р. Толкіена зрозуміють, про що йде мова).

У Кривому Розі об’єктів промислового туризму величезна кількість. І, якщо ви тільки починаєте знайомство із таким способом відпочинку, то до нього варто завітати.

КОНТАКТИ

Залишились якісь питання? Зв'яжіться з нами!

  • +38 (068) 682 25 57;
    +38 (066) 38 45 093;
    +38 (093) 80 22 383;
  • visitdnepr@gmail.com
  • Понеділок-П’ятниця: 09.30 – 18.00
  • м. Дніпро, вул. Князя В. Великого, 13-а
  • @ryba_turist

Також приймаються замовлення для індивідуальних груп, корпоративів та школярів.

  • +38 (063) 3548 806

2 комментария

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные для заполнения поля помечены *

Отправить